Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen, het kan ook ontstaan zonder dat je ooit zwanger bent geweest.

Je hoort tegenwoordig veel klachten die gerelateerd zijn aan bekkeninstabiliteit maar wat is dit nu eigenlijk?

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat het bekken beweeglijker wordt: de bekkenbanden verslappen waardoor de botten wat verder uit elkaar komen te liggen. Bij de bevalling biedt deze verwijding meer ruimte om het kind te laten passeren.

De verslapping van de bekkenbanden gaat meestal zonder klachten. Vrouwen krijgen hooguit wat last van de onderrug, maar bij sommige vrouwen zorgt de bandenverslapping voor veel pijn, en moeite met bewegen. Deze combinatie van pijn en bewegingsproblemen noemen we “bekkeninstabiliteit”.

Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen al vroeg in de zwangerschap optreden. De vrouw krijgt vooral pijn bij het schaambeen, heupen en in de onderrug (tussen heiligbeen en darmbeenderen). Vooral bij plotse bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen.
Verraderlijk is het als de pijn pas enige tijd na de handeling optreedt. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Via een intake en onderzoek kijken we naar de oorzaak en dan vooral, wat er aan te doen! U krijgt uitgebreid advies over houding en beweging dit specifiek gericht op uw klacht in uw situatie.
Dit alles in nauwe samenwerking met verloskundige praktijken.
Vaak zijn maar een paar behandelingen nodig om inzicht te krijgen in de problematiek.

 • Maak een afspraak

  In de meeste gevallen kunt u morgen meteen terecht. Ook zonder doorverwijzing van een arts. (DTF)
  Lees verder
 • Specialisten

  Bij Bruning Fysiotherapie staat een heel team van specialisten voor u klaar. Bekijk hier het volledige team.
  Lees verder
 • Openingstijden

  • Maandag
   8:00 - 20:00
  • Dinsdag
   8:00 - 19:00
  • Woensdag
   8:00 - 18:00
  • Donderdag
   8:00 - 20:00
  • Vrijdag
   8:00 - 17:30

Bruning Fysiotherapie

Wij zijn een jonge, dynamische en professionele fysiotherapiepraktijk gelegen in winkelcentrum Ouverture, Woensel Noord, Eindhoven.

Fysiotherapie Bruning
Ouverture 101
5629 PT, Eindhoven