Claudicatio Intermittens is een aandoening aan de slagaders in de benen en in een enkel geval aan de armen. Dit ontstaat doordat in de wand van de slagader een laagje vet achterblijft, dit noemen we ook wel plaque. Dit resulteert in een verharding of ‘verkalking’ van de wand van de slagader. Dit proces is bekend onder de naam aderverkalking.

De naam ‘claudicatio’ is de Latijnse benaming voor ‘mank lopen’ . In Nederland is dit bekend onder de naam etalagebenen. Claudicatio treedt op wanneer de benen een inspanning moet leveren.

Bijvoorbeeld bij lopen hebben de benen zuurstofrijk bloed nodig. Wanneer de wegen (slagaders) vernauwd zijn door de verkalking, komt er niet voldoende zuurstof aan in de spieren om door te kunnen lopen.

Het lichaam gaat dan protesteren in de vorm van zeer pijnlijke krampen in de kuit of bovenbeen. Dit verschijnsel treedt meestal niet op in rust. Vandaar de naam intermittens (afwisselend).

Claudicatio intermittens en de fysiotherapeut

Door de pijn zijn patiënten met claudicatio geneigd minder te gaan bewegen. Hierdoor worden de claudicatioklachten echter alleen maar erger. De fysiotherapeut zal met u een beweegprogramma opstellen, dat voornamelijk bestaat uit looptraining. Het is wetenschappelijk vastgesteld, dat patiënten hier veel baat bij hebben en door deze looptraining verder zonder pijn kunnen lopen.

Voor meer informatie, zie: www.claudicationet.nl en www.etalagebenen.nl

 • Maak een afspraak

  In de meeste gevallen kunt u morgen meteen terecht. Ook zonder doorverwijzing van een arts. (DTF)
  Lees verder
 • Specialisten

  Bij Bruning Fysiotherapie staat een heel team van specialisten voor u klaar. Bekijk hier het volledige team.
  Lees verder
 • Openingstijden

  • Maandag
   8:00 - 20:00
  • Dinsdag
   8:00 - 19:00
  • Woensdag
   8:00 - 18:00
  • Donderdag
   8:00 - 20:00
  • Vrijdag
   8:00 - 17:30

Bruning Fysiotherapie

Wij zijn een jonge, dynamische en professionele fysiotherapiepraktijk gelegen in winkelcentrum Ouverture, Woensel Noord, Eindhoven.

Fysiotherapie Bruning
Ouverture 101
5629 PT, Eindhoven