Diabetespatiënten kunnen de bloedsuikerspiegel in het lichaam niet meer zelf in balans houden. Normaal kan het lichaam, met behulp van het hormoon insuline, de bloedsuikerspiegel nauwkeurig in balans houden. Het lichaam van mensen met diabetes kan zelf dit hormoon niet aanmaken (type 1, vroeger jeugddiabetes), of het lichaam reageert niet meer op de insuline (type 2, vroeger ouderdomsdiabetes. Negentig procent van de diabetespatiënten heeft type 2).

Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel laag blijft. Als het hormoon lange tijd niet goed kan werken blijft er langdurig te veel suiker in het bloed en dat is erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Diabetes en fysiotherapie

Inmiddels weten we dat regelmatig voldoende lichaamsbeweging leidt tot een betere glucoseregeling in het bloed. Hierdoor kan de medicatie (extra insuline) eventueel omlaag en voelt de patiënt zich beter.

De fysiotherapeut kan specifiek oefentherapie geven voor diabetes type 2- patiënten. De doelstellingen zijn het stimuleren van de vetverbranding. Het blijkt namelijk dat veel diabetespatiënten kampen met overgewicht en vet heeft een nadelige invloed op de opname van insuline. Daarbij zullen we ook door middel van krachttraining de spieren sterker maken. Dit heeft tot gevolg dat de spiercellen gevoeliger worden voor de opname van insuline.

Het uiteindelijke doel is minder medicatie en een betere kwaliteit van leven.

Voor verdere informatie, zie: www.diabetesfonds.nl

 • Maak een afspraak

  In de meeste gevallen kunt u morgen meteen terecht. Ook zonder doorverwijzing van een arts. (DTF)
  Lees verder
 • Specialisten

  Bij Bruning Fysiotherapie staat een heel team van specialisten voor u klaar. Bekijk hier het volledige team.
  Lees verder
 • Openingstijden

  • Maandag
   8:00 - 20:00
  • Dinsdag
   8:00 - 19:00
  • Woensdag
   8:00 - 18:00
  • Donderdag
   8:00 - 20:00
  • Vrijdag
   8:00 - 17:30

Bruning Fysiotherapie

Wij zijn een jonge, dynamische en professionele fysiotherapiepraktijk gelegen in winkelcentrum Ouverture, Woensel Noord, Eindhoven.

Fysiotherapie Bruning
Ouverture 101
5629 PT, Eindhoven